زنبورهای عسل در حال حاظر از آنچه را که سگ های شکاری پیش از این می دانستند را به اثبات رسانیده اند:کافئین به شما کمک می کند تا کار خود را انجام دهید.
بر طبق تحقیقاتی که به تازگی در مجله علوم منتشر شده است زنبورهای عسلی که با ساکاروز کافئین دار تغذیه شده بودند در به خاطر سپردن بوی گل ها بسیار بهتر از دیگر زنبورهایی که تنها از ساکاروز استفاده کرده بودند عمل کردند. نتایج حاکی از این موضوع بوده اند که کافئین کمک موثری برای گرده افشانی زنبورها است و گیاهانی که به صورت طبیعی دارای کافئین هستند دارای یک مزیت می باشند:زنبورها این گیاهان را به خاطر می سپارند و مرتباً به آن ها سر می زنند و از ادامه گرده افشانی اطمینان حاصل می شود.
کافئین به صورت طبیعی در برخی از گیاهان همچون بدون هیچ تعجبی در انواع قهوه ها همانند روبوستا و عربیکا که برای تولید قهوه های تجاری استفاده می شوند وجود دارد. اما این ماده محرک همچنین در انواع مرکبات همچون گریپ فروت،لیمو و پرتقال نیز یافت می شود و مقدار آن در حدی است که با وجود طعم ناخوشایند و تلخ، آن را اندک اندک خورد.
اگر چه میزان کافئین موجود در شهد پایین تر از خود گیاه است اما برای تاثیر گذاشتن بر روی زنبورها کافی بوده و طعم تلخی نیز ندارد.
در این مطالعه زنبورهایی که با غذای کافئین موجود در شهد پایین تر از خود گیاه است اما برای تاثیر گذاشتن بر روی زنبورها کافی بوده و طعم تلخی نیز ندارد.
در این مطالعه زنبورهایی که با غذای کافئین دار سه دفعه تغذیه شده بودند به نسبت آن هایی که از غذای بدون کافئین تغذیه کرده بودند،بوی گل را تا ۲۴ ساعت پس از تغذیه به خاطر سپرده بودند.دانشمندان این نظریه را مطرح کردند که در طبیعت این مساله منجر به الگوهای گرده افشانی شود که برای زنبور و گیاه کار آمدتر باشد.
سرپرست مطالعات آقای دکتر جرالدین رایت در دانشگاه نیوکاسل انگلستان می گویند: “به یاد سپردن صفات گل برای زنبورها به سرعت و در هنگامی که از گلی به روی گلی دیگر می نشینند مشکل تر است”
اگر چه مغز زنبور عسل و انسان با همدیگر بسیار متفاوت است اما آقای رایت می گویند که روند مشابهی ممکن است در هر دو نوع موجود در تمایل به کافئین صورت پذیرد.
رایت می گوید:” این موضوع به ما کمک می کند تا مکانیزم اصلی را که به واسطه آن کافئین بر روی مغز ما اثر می گذارد را متوجه شویم”.”آنچه که ما در زنبورها مشاهده کردیم می تواند پاسخگوی این مساله باشد که چرا افراد در هنگام مطالعه تمایل به نوشیدنی های کافئین دار پیدا می کنند”
این مطالعه همچنین می تواند راه هایی را برای حمایت و تقویت زیستگاه های طبیعی زنبور عسل روشن کند که کاهش قابل توجهی در بسیاری از نقاط جهان به خصوص در آمریکا و اروپا داشته اند.
یکی از نویسندگان این مقاله پرفسور استونسون می گوید: “فهمیدن عادات و ترجیحات زنبورها چگونه انتخاب می کنند که برخی از گل ها را فراموش کنند و به برخی دیگر از آن ها بیشتر سر بزنند کمک می کند تا از اینکه چگونه مناظر می توانند بهتر اداره شوند مطلع شویم.”
منبع:صندوق حمایت از توسعه صنعت زنبورداری کشور