آجیل چیست؟ انواع آجیل را بشناسید و با ویژگی های هریک آشنا شوید

آجیل جزو جدا نشدنی مراسمی مانند عید نوروز و شب یلدا برای ایرانیان و یکی از نماد های فرهنگی آنان محسوب می شود که در کنار طعم بی نظیر خود از فواید بسیار زیادی برخوردار است. اما جایگاه آجیل به مراسم جشن و شادی خلاصه نمی شود و آنرا می توان در مراسم مذهبی نیز مشاهده کرد. مراسمی که عمدتا توسط زنان برگزار شده و از نوعی آجیل موسوم به آجیل مشکل گشا برای کمک به رفع مشکلاتشان استفاده می کنند.
آجیل چیست؟
آجیل به مخلوطی خوشمزه و مقوی از خوراکی های مختلف و خشکبار گفته می شود که بنا بر سلایق دارای مدل های گوناگون است و ترکیبات آن با هم فرق می کند. این مخلوط مغذی که از محبوبیت بالایی در بین عموم مردم برخوردار است حاوی مواد معدنی مورد نیاز و ضروری بدن مانند آهن، فیبر، پروتئین ها و کربوهیدرات ها و سرشار از کالری می باشد.
انواع آجیل چیست؟
آجیل ها از نظر دسته بندی دارای انواع مختلفی هستند که نمی توان برای تمامی آن ها اسم انتخاب کرد ولی در بازار ها آجیل دارای انواع متداول و پرطرفداری است که قصد داریم در این مقاله با هر یک از آنها به صورت جداگانه آشنا شویم.
آجیل شور
یکی از انواع بسیار محبوب آجیل که به طور گسترده از آن در میهمانی ها و مراسمی مانند ایام عید و شب یلدا استفاده می شود، آجیل شور است. آجیل شور به صورت بو داده و نمکی استفاده شده و دارای ترکیباتی متفاوت از نظر بودجه شخص خریدار است. آجیل شور همچنین دارای ترکیبات ثابتی نیز هست که از خشکبار متفاوتی مانند پسته، مغز بادام، تخمه کدو، تخمه ژاپنی، مغز فندق، نخود و بادام هندی در آن استفاده می شود. ترکیباتی بی نظیر با طعمی فوق العاده که هر کسی در هر سنی را به خود جذب می کند و پای ثابت میهمانی ها در دید و بازدید ایام عید نوروز است.
آجیل شیرین چیست؟
یکی دیگر از انواع آجیل که در بازار ها یافت می شود، آجیل شیرین است. که مزه و طعم کلی این آجیل به صورت شیرین می باشد. این نوع آجیل یکی از انواع آجیل های کم مصرف محسوب می شود. چراکه این آجیل های شیرین به صورت خام مورد استفاده شده و عموم افراد تمایل بیشتری به استفاده از آجیل شور بخاطر طعم خوش آن دارند و به همین خاطر است که این آجیل با استقبال کمتری از طرف اشخاص رو به رو شده است.
آجیل های شیرین عموما از نظر ترکیبات شامل خشکباری مانند پسته، بادام، مغز بادام هندی، توت خشک، گردو، کشمش و فندق می باشند. این نوع ترکیب بر خلاف آجیل شور که به صورت نمکی و بو داده شده استفاده می شود، طعمی شیرین داشته و بصورت خام استفاده می گردد و همین دلیل باعث شده تا ترکیبی چسبناک به وجود آید که بخاطر چسبیدن به دندان ها باعث احساس ناخوشایند در افراد شده و از محبوبیت آن می کاهد.
آجیل مخلوط
آجیل مخلوط نیز از دیگر گونه های آجیل از نوع پر مصرف و پر طرفدار است. این نوع آجیل که یک انتخاب مناسب برای دورهمی ها و استفاده روزانه هست. مخلوطی از دانه هایی مثل کنجد، شاهدانه، تخمه آفتابگردان، تخمه کدو و تخمه کتان به همراه میوه های خشک و همچنین گاها شکلات علاوه بر خشکبار اصلی آن یعنی مغزهایی مانند پسته، گردو، فندق، چلغوزه، بادام درختی، بادام هندی و بادام زمینی است.
تمام ترکیب های آجیل مخلوط می تواند سلیقه ای بوده و در نتیجه کم و زیاد شود پس از نظر میوه ای هم می تواند شامل میوه های خشک گوناگونی باشد اما از میوه های پر مصرف در آجیل مخلوط می توان به میوه های خشک شده ای نظیر کشمش، قیسی، انجیر خشک، خرما، آناناس سیب و توت فرنگی اشاره کرد.
آجیل چهار مغز چیست؟
یکی دیگر از انواع پر مصرف و متداول آجیل ها، آجیل چهار مغز می باشد. این آجیل همان طور که از نامش پیداست تشکیل شده از مغز هاست. مغز های مورد استفاده در این آجیل مغز های محبوب فندق، پسته، بادام هندی و بادام درختی است. که هم به صورت خام و هم به صورت بو داده مورد استفاده قرار می گیرد. این آجیل بسیار مقوی و سرشار از مواد معدنی و ویتامین ها در کنار ترکیب طعمی فوق العاده اش است. و در مراسم بسیاری مانند چهارشنبه سوری، عید نوروز و شب یلدا مورد استفاده قرار می گیرد.
آجیل مشکل گشا
آجیل نه تنها جایگاه ویژه ای در جشن و مراسم شادی ایرانیان دارد بلکه وجود آن در مراسم مذهبی نیز به چشم می خورد. در این مراسمات مذهبی از گونه ای آجیل به نام آجیل مشکل گشا برای ادا کردن نذر استفاده شده تا به رفع مشکلات منجر شود. هر چند که زرتشتیان باستان برای جشن های مختلف خود از این آجیل به عنوان هدیه استفاده می کردند.
از نظر ترکیب نیز، ترکیبات این نوع آجیل متفاوت بوده و نسبت به بودجه در نظر گرفته می شود. با این حال خشکبار متداول مورد استفاده در این نوع آجیل عبارتند از:
- پسته
- نخودچی
- کشمش
- بادام
- فندق
- توت خشک
- شکلات
- و نقل
که نه تنها برای ادا کردن نذر بلکه برای برآورده شدن آرزو ها و دوری از چشم زخم نیز به طور گسترده ای از آن استفاده می گردد.
ارزش غذایی و خواص آجیل چیست؟
همان طور که گفتیم آجیل در کنار طعم خوشمزه خود حاوی ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز و ضروری بدن مانند منیزیم، کلسیم و آهن به همراه پروتئین ها و کربوهیدرات ها، فیبر و کالری است. و از این نظر یک منبع خوراکی مناسب با ارزش غذایی بالا محسوب می شود.
به علاوه مصرف آجیل به خاطر وجود ترکیبات گوناگون از خشکبار و میوه های خشک شده است. درنتیجه برای سلامت بدن بسیار مفید بوده و دارای خواص بسیاری است که از این خواص معجزه آسا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- حفظ سلامت و بهبود عملکرد قلب و عروق
- کمک به کاهش کلسترول خون
- کاهش تری گلیسرید در بدن
- کاهش خطر ابتلا به دیابت و کنترل قند خون
- بهبود و تقویت عملکرد مغز
- تقویت و آرام کردن سیستم عصبی
- کمک به کاهش وزن و تناسب اندام
- بهبود سوخت و ساز بدن
- حفظ سلامت و بهبود وضعیت پوست و مو
- تقویت استخوان ها، مفاصل و عضلات
- تنظیم فشار خون
- جبران کمبود آهن و جلوگیری از ابتلا به کم خونی
- کاهش التهاب و خطر ابتلا به بیماری های کلیوی
- و…
کلام آخر
امیدوارم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. ما در این مقاله به طور کامل با ماهیت و تعریف آجیل آشنا شدیم. به علاوه انواع رایج آن و ترکیبات موجود در بازار را بررسی کرده و در آخر به خواص و ارزش غذایی آجیل پرداختیم. اما همان طور که می دانید خواص و فواید آجیل گسترده تر از اینها بوده و دارای بحثی مفصل است. به همین خاطر ما آنرا در مقاله ای جداگانه و به طور مفصل، تحت عنوان فواید آجیل بررسی کرده و به توضیح هر یک پرداخته ایم. پس اگر می خواهید با خواص این دانه های کوچک سحر آمیز آشنا شوید این مقاله را از دست ندهید.
سوالات متداول
بهترین موقع برای تهیه آجیل چه زمانی است؟
بهترین زمان خرید فصل زمستان است چراکه انواع خشکبار به ویژه گونه های مرغوب رسیده و به احتمال زیاد اقلام قدیمی فروخته شده است. به علاوه فروشگاه ها و انبار ها در هوای سرد مشکل نگهداری ندارند.
آجیل جزو کدام گروه غذایی است؟
آجیل در گروه غذایی گوشت، مغزها، تخم مرغ و حبوبات طبقه بندی شده و مقدار مصرف آجیل از این گروه برای افراد بزرگسال و سالم، روزانه 2 الی 3 واحد بوده که هر واحد از این گروه برابر یک لیوان از انواع مغزها می باشد.
کدام مغز ها در آجیل به عنوان میان وعده مناسب تر هستند؟
پسته، فندق، گردو و بادام مناسب ترین میان وعده برای تامین پروتئین، مواد معدنی و انرژی است. البته به شرط آن که به صورت خام یا بو داده با نمک کم مورد استفاده قرار گیرد.